dijous, 16 de juliol del 2009

EXPERIÈNCIES AMB LA MEMÒRIA: LES GENERACIONS DEL FRANQUISME


Aquest curs per primera vegada com estudiants de quart d'ESO de l'IES Josep Puig i Cadafalch de Mataró hem elaborat un petit treball de recerca. Cada alumne/a va poder triar un àmbit per investigar segons els seus interessos. Nosaltres vàrem decidir triar les ciències socials. La proposta que ens van fer els nostres professors de socials ens va agradar de bon principi. Es tractava d'investigar quina era l'experiència dels nostres avis i àvies sobre la guerra civil espanyola , l'etapa de la postguerra i l'etapa franquista. Nosaltres encara no hem arribat a aquest tema però representava una recerca interessant. El treball va durar una setmana i el primer dia ens va servir per preparar l'entrevista, organitzar la feina , buscar el tema de l'entrevista, estudiar el context històric. El segon dia vam fer l'entrevista al Casal de Parc on tres avis ens van explicar les seves experiències de joves. Cada un de nosaltres al llarg de uns 20 minuts va preguntar sobre coses que per nosaltres eren desconegudes . Com jugaven? Quina era la vida escolar ?
Els avis van explicar-nos moltes coses que nosaltres enregistràvem en el mòbil per després transcriure. Abans però ens van ensenyar el casal i les activitats que feien , cosa que ens va sorprendre molt per la gran quantitat de coses que feien. El tercer dia ens va tocar transcriure l'entrevista i escoltar-la de nou per tenir en compte tots els detalls i anècdotes que ens van explicar. La veritat és que encara vam descobrir-hi moltes idees importants i constrastarem la informació històrica amb el que ens havien dit.Al quart dia i darrer ens va tocar exposar el nostre treball davant la resta de companys i companyes. Per nosaltres va ser molt difícil però els professors ens van animar molt quan ens van dir que ho havíem fet molt bé perquè havíem entès la filosofia dels moments aquells i això ho havíem descobert dins les experiències i els relats en primera persona.
Ara sabem que ens queda el darrer repte que es poder explicar tot el que hem fet amb els avis i àvies del Casal del Parc. Es important però que els hi expliquem que hem aprés molt de totes les coses que ens han dit i que segurament és la millor classe d'història que hem tingut a l'ESO.

Miriam, Montse,Eva,Nerea,Carlos,Virginia alumnes del IES Puig i Cadafalch .
Referent del centre educatiu: : Xavier Alsina i Jaume Arcos
Referent del servei: Carla Mulet (Casal Municipal de la Gent Gran del Parc)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada